W zależności od regionu i stanu majątkowego rodziny, liczba potraw zmieniała się.
W dworkach szlacheckich liczba dań wahała się od siedmiu do dziewięciu. W chłopskich chatach była skromniejsza.
Liczby 7, 9, 12 miały swoją określoną symbolikę – 7 - liczba dni tygodnia, 9 - dziewięć anielskich chórów, 12 - dwunastu apostołów.
Pilnowano też w miarę możliwości zasiadania wg starszeństwa, by w tej kolejności odchodzić ze świata.
Na stole nie mogło zabraknąć potraw z maku zapewniających dostatek tak liczny, jak ziarna w makowce. Nieodzowne były tez orzechy, symbolu urodzaju i miłości.
Według wierzeń, liczba 12 potraw miała symbolizować dostatek na każdy miesiąc przyszłego roku. Należało chociaż skosztować każdej wigilijnej potrawy, aby w roku następnym nie zastał nas głód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz